Så var det förr...
"Di gamle" berättar för Sture Hjalmarsson
Under åren 1981 till 2001 reste hembygdsforskaren Sture Hjalmarsson runt i bygden och intervjuade äldre personer som fick berätta om sin uppväxttid. Dessa berättelser håller nu på att digitaliseras och göras tillgängliga, här är några av dem.
Det är en direkt avskrivning av originaltexterna, precis som de var skrivna.
Fritz Johansson, Stora Bystad, intervjuades 1985
"...när Torsbo fabrik brann 1918...." och "Träsko-August" som kom och gjorde träskor av en björkstock....
Nedan är en bild med arbetare från Stora Bystad, omkring 1917.
Edit Pettersson, Götåkra, intervjuades 1981
".....…I min barndom var det stolordning i kyrkan. Det innebar att folk från de olika rotarna och gårdarna hade sina särskilda platser i kyrkan. Sedan byttes platserna för varje år, så det gick lite fram och tillbaka. Undantagen från denna stolordning var den så kallade ”frustolen” som var bänken längst fram på vänster sida.
Där satt först och främst prästerskapet, doktorinnan Thomaeus, fröknarna Hulda och Emma Svalander, fru Jönsson på Toarp och fru Rundqvist på Berga och kanske några till. Om man fick sitta i bänken efter denna ”frustol” så kunde man känna doften av eau-de-cologne-flaskan som gick mellan de fina fruarna…"
Genoveva Pettersson, Attorp, intervjuades 1989
".....Vi gjorde också mycket papperkarameller till julen, det började vi med redan i oktober månad. I stora klädkorgar gjordes de iordning och sedan skulle dessa fördelas mellan olika kunder, allt efter olika sorter och olika priser. Därefter skickades de ut i affärerna. Så här hade mor en bra extra inkomst. Hennes största kund för leverans på en gång var till Vintersanatoriet och detta höll på i många år.
Vi tyckte att det var väldigt spännande när karamellerna med hästskjuts fraktades till Vintersanatoriet, för då skulle det också köpas julklappar, både till oss och till de anställda..."
Carl Olofsson, Aspholmen, intervjuades 1983
"...Jag är född den 18 februari 1901 i Nolgården vid Möllebo, men kom redan som fyraåring till Aspholmen med mina föräldrar och fyra syskon.
Far hade redan en gång tidigare bott på Aspholmen och nu var han tillbaka där igen. Med tiden blev vi elva personer i hushållet så det var trångt i den lilla stugan om ett rum och kök.
I slutet på 1800-talet, på godsägare Anderssons tid, var det många gårdar som hörde till Intorp. Det var Bystad, Redslarp, Möllebo, Björkholmen, Nolgården och flera till tror jag. Men så blev Andersson försatt i konkurs 1901. Det var en mycket konstig konkurs ..."
John Johansson Ragner, intervjuades 1984
Född i Röshult 1909, emigrerade till USA 1928.
Gifte sig 1935 med Signe från Gullabo i Kalmar.
John startade måleriföretaget " Ragner Decorating Co", i Chicago.
Död i Wisconsin 1995.